新聞透視 – 自由身、自由辛



近年全球盛行零工經濟,疫情下意外帶來急速的發展。即使疫情緩和,失業率稍稍回落,最新失業率仍維持百分之6.8。疫情下不少人被解僱而要另覓工作,有人轉投 … .

17 thoughts on “新聞透視 – 自由身、自由辛

  1. 年青人大多渴望自由工作,谓之自由,并不是内心向往的自由,换个努力赚钱的方式而已,美好因其珍贵,你天天“自由”工作,这种自由何来珍贵。因而慢慢你就不再渴望了。

  2. 睇到Vanessa兩姊妹就唔想再睇落去
    對自由工作無正面同負面嘅感覺,人對生活嘅選擇姐。
    但當你嘅選擇係建基於返穩定全職係悶呀、上一輩諗法係老呀、有年輕人靠自己努力買到樓而你做唔到係因為你想有生活,唔係你無能呀、唔想買樓但係天真地覺得租樓唔會有問題呀、彈性工作係可以不負責任咁放假呀,咁我覺得只係你個人能力問題。

    做office工都可以唔悶、好有挑戰性,點解嗰d公司唔請你呢?

    你選擇一種生活,ok,無問題,唔需要反對另一種生活又或者覺得另一種生活係錯,一個社會,以至今日好多你擁有嘅嘢,係需要好多全職穩定工作嘅人先可以運作到。淨係你部電腦已經係啦!做人無appreciation真係唔會成功,唔信就算啦;)

  3. 呢個Vanessa 佢係適應唔到正常工作時間,貪圖享受自由
    太短視 呢啲後生一輩唔識得諗長遠D,如果十年後你要成家立室 需要買樓 你做slash 銀行做按揭都好難

  4. 我已做自由工作者逾十年了,幸好我嗰行嘅工算多到接唔哂。

    但我建議疫情後轉freelance的人,先做一些「對沖」機制:例如備有9個月的emergency fund,而家人/伴侶是受薪人士,將來申請按揭甚至移民嘅成功率會大很多👌

  5. 無綫新聞部主管:你好,我不是話陳小姐不好,但也不是一個星期也見到他,以前講六點半新聞的人,禮拜六,日就不會見到,陳小'姐做六,日就每天三個節目,好啦,到陳小姐做六點'新聞,現在六,日也是他,是否沒有人呀,可以叫新聞台幫手,

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *